Nu, nu a plecat de acasa la propriu. Doar ca la 28 de ani a ales sa isi urmeze harul, sa-si asculte inima si sa iasa din tiparul unei familii bune, consolidate profesional, care isi dorea pentru ea sa urmeze traditia de a profesa in avocatura.

Si da, si acum la 33 de ani, cu 2 copii si un business de succes, Maria Dermengiu este tot o fata. Fragila, fina, solara si care a gasit in arta forma pura de a se exprima, de a descompune realitatea si a o recrea dupa emotiile si trairile ei, in simboluri si povesti.

oanaleoveanu

Pe Maria Dermengiu, creatoarea brandului Marie Nouvelle, o urmaream din umbra de cateva luni. Nu aveam nicio intentie cu ea, pur si simplu ma fascinau creatiile ei de pe site-ul www.marienouvelle.ro iar ea personal mi se parea invaluita intr-o aura aristocratica si inaccesibila.

Intr-o zi am trimis un email catre Marie Nouvelle Studio, apoi am revenit cu un telefon. O voce calda si usor grabita mi-a raspuns scuzandu-se ca nu a apucat sa dea curs emailului si ca este intr-o perioada de serbari scolare. Si s-a prezentat la telefon, ceea ce putin oameni fac atunci cand ii suni, mai ales cand au o anumita pozitie sociala. “Sunt Maria Dermengiu.” Am fost magulita ca mi-a raspuns chiar ea.
Eram inca sub imperiul prejudecatii ca designerii sunt pe un piedestal, intr-un atelier de creatie si nu raspund la tefelon.

Ne-am intalnit la un ceai cald, dupa cateva zile, tocmai cand frigul si ploaia puneau stapinire pe oras si am urcat apoi in atelierul ei, in universul Marie Nouvelle plin de culoare: panze incepute sau terminate, mandale, cercuri, Soare, stele, arbore sacru…realitati decantate in fluid molcom, toate acestea compunand universul sau creativ – adica pictura aplicata.

Maria picteaza si transpune apoi aceasta stare pe diferite obiecte: esarfe si accesorii moderne, rochii, bluze, faianta, tapet, lampadare…obiecte din cotidian innobilate astfel prin arta. Iar in spatele fiecarui centimentru de obiect sunt emotiile Mariei, ratiunea si pasiunea ei, rostul ei pe lumea aceasta si modul in care Maria fiinteaza.happy-hills-silk-scarf

Brandul Marie Nouvelle este arta aplicata in ritmul cotidian.

In atelierul Marie Nouvelle, am scapat din stangacie o rochie pe jos. De fapt, era vina… rochiei: din matase alunecoasa si cu o explozie de culoare pe ea ce isi aroga dreptul de a se asterne la picioarele mele. M-am imprietenit ulterior cu Maria Dermengiu pe Facebook si am redescoperit-o – postarile ei sunt manifeste pentru descoperirea si cultivarea femeii, reflectii ce conduc catre introspectie si contemplare, diseminari ale starilor sale creative sau personale, citate.

Citindu-i interviurile, mi-a placut teribil ce spunea la un moment dat si, cel putin in opinia mea, cred ca are aplicabilitate in tot ceea ce facem, nu doar in arta:

„Orgoliul nu are ce cauta in procesul de creatie. Daca nu ai un tel in a te afirma sau a ajunge sa fii recunoscut, te poti concentra asupra artei tale mai mult decat asupra ta. Si atunci lucrurile sunt simple.”

Cele mai populare produse Marie Nouvelle… hm… “produse populare” – cat de profan si mercantil suna… sunt esarfele. Ca obiect vestimentar, pentru a alege o esarfa, mi se pare un proces delicat: esarfa, in utilizarea ei comuna, trebuie sa fie acolo, in zona gatului, a “sufocarii”. Sa fie fina, discreta dar protectiva. Si fashion. Acel touch de care ai nevoie pentru a sparge monotonia.

Esarfele Marie Nouvelle sunt altceva: asemeni unei bijuterii mestesugite indelung, statement, pe care o pastrezi separat intr-o cutie, o manevrezi cu gesturi fine, o porti… cu sens, cum spune Maria. In plus, nu ai cum sa pierzi din vedere faptul ca in esarfa Marie Nouvelle gasesti un act creativ, o stare personala intr-un anumit moment, un tablou, arta de care uitam de multe ori in toata goana noastra cotidiana. Hm, acum realizez ca e o mare responsabilitate sa porti o esarfa a Mariei.

Va invit sa parcurgeti galeria de arta si fashion de pe www.marienouvelle.ro. Cel putin pentru placerea ochiului.

P.S.: Maria, urmatorul ceai il dau eu ;).

Pe scurt:

Maria Dermengiu este artist vizual – pictorita si designer deopotriva.

Brandul Marie Nouvelle defineste doua categorii: Fashion (bluze, rochii, esarfe – toate din materiale naturale 100% precum si alte accesorii imprimate si Home Deco (ceramica, lampadare, wall art).

Toate acestea inglobeaza pattern-uri din tablourile Mariei Dermengiu. inside-clutch-bag

Cine poarta brandul Marie Nouvelle?

„Femeile carismatice, delicate şi boeme, dar la fel de bine ancorate in mediul social urban – femei de cariera si cu suflet de artist.”

 

Va regasiti?

No Comments